Als onderdeel van het duurzaamheidsinitiatief "Green for Generations" werkt de Glas Trösch Group voortdurend aan het verminderen van de CO2-voetafdruk van het door onszelf geproduceerde floatglas. De focus ligt hierbij op het verbeteren van de waarden voor het hele assortiment en niet alleen voor afzonderlijke productlijnen. Volgens de onlangs opnieuw opgestelde Environmental Product Declaration (EPD) is de gemiddelde CO2-uitstoot voor al het floatglas dat Glas Trösch produceert bijna 20 procent lager dan de waarde uit de model-EPD van de branche. Deze lage waarde wordt bereikt zonder afbreuk te doen aan kwaliteit, functionaliteit en ontwerp.
Glas is een van de materialen in de bouwsector die een belangrijke bijdrage leveren aan klimaatbescherming. Effectieve warmte- en zonwerende coatings zorgen ervoor dat het energieverbruik voor het verwarmen of koelen van gebouwen tot een minimum wordt beperkt, zelfs bij grootschalige toepassingen. De productiekosten van glas worden dienovereenkomstig snel terugverdiend zodra het wordt gebruikt in het gebouw. Tegelijkertijd vormt de productie echter ook een belangrijke hefboom om de CO2-voetafdruk verder te verkleinen. Volgens de laatste berekeningen presteert het vlakglas dat door Glas Trösch wordt geproduceerd aanzienlijk beter dan het gemiddelde in de branche. Een huidige EPD bevestigt dat het CO2-equivalent van het standaard EUROFLOAT floatglas met een dikte van vier millimeter slechts 9,83 kg CO2eq/m2 bedraagt. Daarmee ligt de waarde bijna 20 procent (19,7%) onder de 12,24 kg CO2eq/m2 van het model industrie EPD van de Duitse federale vereniging voor vlakglas( declaratienummer: M-EPD-FEG- 001000).
"Het is belangrijk voor ons om lage CO2-waarden te bereiken, niet alleen voor afzonderlijke productlijnen, maar voor het hele assortiment," zegt Dr. Fabian Zwick, CEO van de Glas Trösch Group, en voegt eraan toe: "We maken klimaatvriendelijk floatglas tot de standaard." De voordelen: het klimaatvriendelijke floatglas kan ook in grote hoeveelheden worden verkregen en wordt zonder extra kosten aangeboden. En niet in de laatste plaats komt deze beslissing ook de logistiek ten goede, omdat er geen aparte opslagruimtes meer nodig zijn.
Het lage CO2-equivalent werd mogelijk gemaakt door productieprocessen die gedurende vele jaren zijn geoptimaliseerd, waarbij alle beschikbare glasscherven volledig worden gebruikt voor standaard floatglas. Bovendien maakt Euroglas steeds meer gebruik van hernieuwbare energiebronnen en moderne processen voor energieterugwinning. Dankzij de expertise van het hooggekwalificeerde productieteam kon ook de efficiëntie van de speciaal ontwikkelde smeltovens verder worden verbeterd.
Het klimaatvriendelijke floatglas wordt gebruikt in alle verder verwerkte glasproducten van de Glas Trösch Groep.